Sałata masłowa odznacza się łatwością w uprawie. Jest ona pożywna i zdrowa. Nie dziwi więc ciągle wzrastający odsetek sałaty masłowej, która uprawiana jest w naszym kraju. Chętnie uprawiana jest ona bowiem zarówno w ogrodach warzywnych, jak i na kwietnikach. Należy jedynie zadbać o to, by miała optymalną ilość słońca oraz wody. Sałata masłowa to roślina jednoroczna, która wywodzi się z okolic Basenu Morza Śródziemnego. Sałata masłowa odznacza się miękkimi liśćmi o wiotkiej i gładkiej konstrukcji. Tworzą one mniej oraz mało twarde główki. Liście otaczające główkę układają się w luźną rozetę.

green-leaf-176722_1280
Liście sałaty to w zdecydowanej większości woda. Zawierają one niewielki odsetek kalorii. Sałata masłowa jest bardzo delikatna jeśli o smak chodzi, zawiera także sporo soli mineralnych takich jak wapń, żelazo, sód, magnez, miedź czy cynk. To także bogate źródło witamin w tym C, A, B i E. Zawarte w niej właściwości odznaczają się zdolnościami antyoksydacyjnymi, chronią także organizm przed działaniem wolnych rodników. Liście sałaty wpływają na organizm odkwaszająco, poprawiają także trawienie. Sałata spożywana na surowo zapewnia maksymalną wartość witamin. Jej obróbka cieplna pozbawić może ją przedstawionych składników. Dlatego najbardziej zaleca się jej spożywanie jako składnika kanapek lub surówek, koniecznie jednak na surowo.
Sałata masłowa posiada krótki okres wegetacji i odznacza się bardzo szybkim wzrostem. Potrzebuje jednak do tego wzrostu dużej ilości wody oraz składników, które będą łatwo przyswajalne. Dlatego zaleca się nawiezienie ziemi obornikiem, przed podjęciem uprawy sałaty. Sałata nie posiada zbyt wygórowanych wymagań względem temperatury. Kiełkuje już przy temperaturze 3 stopni Celsjusza. Sałatę możemy sadzić już w czasie wojny, jest ona bowiem odporna na przymrozki. Sałata wymaga jednak sporej ilości wody, jej niedobór grozi niesmacznymi liśćmi, które stają się gorzkie w smaku. Jak widzimy, wystarczy mieć na uwadze kilka kwestii by nasze warzywo urosło dorodne.